
Temel Çıkarımlar
- Uzun vadeli sahipler, arzın üçte ikisi bir yılı aşkın süredir durgun olan Bitcoin biriktiriyor
- Araştırma Başkanımız Dan Ashmore, talep tarafındaki likiditenin de azalmakta olduğunu, sipariş defterlerinin zayıflaması ve sabit paraların borsalardan kaçması nedeniyle kuruduğunu yazıyor.
- Bu, kısa vadede oynaklığı artıracak ve Bitcoin’i hem yukarı hem de aşağı yönlü agresif hareketlere açık bırakacaktır.
- Azalan bir arzın uzun vadeli etkisi farklı bir tartışma konusu, ancak şimdilik, zaten riskli olan kripto pazarlarında risk arttı.
Talepten çok şey yapılır Bitcoin. Tüm kripto sektörünün alevler içinde kaldığı felaketli bir 2022’nin ardından kurumlar bundan vazgeçiyor mu? Geçen yılki amansız oran artışlarının ardından faiz oranı tahminleri yumuşadığı için piyasa şimdi geri mi dönüyor?
Ancak talepten ziyade, genellikle Bitcoin’in arzına bakmak daha ilgi çekicidir. 21 milyon jetonluk sabit bir sınıra sahip olmasıyla ünlü olan Bitcoin’in tedarik programı, temeldeki blok zincirine kodlanmıştır. Bu kalite, Bitcoin’in dünyadaki gelecekteki yeri ve fiyatı hakkında milyonlarca farklı teorinin ortaya çıkmasına neden oldu.
Ancak Bitcoin’in başka bir ilginç analitik açısı daha var: Anonim Satoshi Nakamoto, 2009’da Bitcoin’i piyasaya sürmeden önce, dünyada arz dağılımı üzerinde bu kadar çok görünürlük sağlayan bir varlık olmamıştı. Blok zincirinin doğası, bireysel sahipler anonim olsa da, tüm madeni paraların dağılımının dünyanın her zaman görmesi için mevcut olmasıdır. Öyleyse, bir göz atalım.
Uzun vadeli sahipler Bitcoin biriktiriyor
Birçok Bitcoin boğasının uzun vadeli tezinin merkezinde, uzun vadeli sahiplerin arzı emerek amansız bir fiyat artışına yol açacağı fikri var.
Mevcut varlıklara bakıldığında, arzın üçte ikisi bir yıl içinde hareket etmemiştir. Bu kesinlikle çok büyük bir sayı ve bunun ne anlama geldiğine bir sonraki paragrafta değineceğiz. Zaman çizelgesini daha da ileriye taşırsak, arzın yarısından fazlası (%53,6) iki yılı aşkın süredir durgun durumda, %39,7’si 3+ yıldır hareket etmiyor ve %28,6’sı 5 yıl veya daha uzun süredir atıl durumda.
Bu fiyat için ne anlama geliyor?
Bunlar ne olursa olsun büyük rakamlar. Hiçbiri blockchain gibi bir defterde izlenemez olduğundan, bunları diğer varlık sınıflarıyla karşılaştırmak imkansızdır. Belki de sadece değerli metaller gibi emtialar yukarıdaki rakamlarla rekabet edebilir, ancak bu sadece spekülasyon.
Ama bu ne demek? Bu bir yükseliş işareti mi? Evet ve hayır. Hemen sonuç şu ki, daha az arz, fiyatı yükseltmek için daha az talep gerektiği anlamına gelir ve 21 milyon Bitcoin’lik sınır, kesinlikle bu talep artmaya devam ederse, fiyatın yükselmekten başka gidecek yeri olmadığı anlamına gelir.
Ancak burada hafifletici nedenler var. İlki, yukarıdaki “uzun vadeli sahiplerden” bazılarının aslında sadece kayıp paralar olduğu gerçeğidir, ister vefat etmiş, madeni paralarını unutmuş veya cüzdanlarına erişimi kaybetmiş kişiler aracılığıyla olsun.
Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto, arzın% 5,2’sine eşdeğer bir mamut olan yaklaşık 1,1 milyon bitcoin tutan gizemli muammalardan biridir. Bitcoin’in varlığının ilk on sekiz ayında çıkarıldığından beri madeni paralarının hiçbiri hareket etmedi.
Çok yüzeysel olmamakla birlikte, 2010 ortasından itibaren 1,1 milyon Bitcoin’lik bir zula olduğu varsayılarak, Nakamoto’nun son 13 yıldaki varlıklarının değeri aşağıdadır. Bu bir pay sahiplerinin kesinlikle umması gereken sermayenin piyasayı asla doldurmayacağını.
Daha az likidite ile artan volatilite
Dolaşımdan “kaldırılan” bu büyük Bitcoin zulalarının etkisi ile ilgili olarak, en büyük etki – en azından şimdilik – fiyattan ziyade oynaklık üzerinde olabilir.
Aşağıdaki grafikte, şu anda 5 yılın en düşük seviyesinde olan borsalarda oturan Bitcoin miktarını çizdim.
Borsalardaki Bitcoin miktarı azalmakla kalmıyor, aynı zamanda stablecoin’ler de aynı şeyi yapıyor. Stablecoin dengesinin yarısından fazlası Aralık ayından bu yana borsalardan taştı.
Bu, Bitcoin’in hem talep hem de arz tarafında likiditenin zayıf olduğu anlamına gelir ve bir borsadan bir sipariş defteri indirilirse aynı sonuca ulaşılacaktır. Likidite, özellikle FTX’in Kasım ayında batmasından bu yana büyük ölçüde kurudu.
Bu likidite eksikliği, yalnızca Bitcoin pazarında zaten çok yüksek olan oynaklığı artırmaya hizmet ederek hem yukarı hem de aşağı yönlü hareketleri şiddetlendiriyor. Volatilitenin son zamanlarda en yüksek seviyesine çıkmasının nedenlerinden biri de budur. 2022 ortasından berive ayrıca Bitcoin’in bu yılki devasa yükselişinde bir faktör.
Tanım olarak, ince bir piyasayı hareket ettirmek daha az zaman alıyor ve para politikasının gelecekteki yolu hakkındaki tahminlerin son aylarda daha iyimser bir duruşa kaymasıyla Bitcoin, yolunda minimum dirençle yükseldi.
Arz tarafı kuruması uzun vadede ilgi çekici olsa da, buna Bitcoin’in gelecekteki performansı açısından bakmak tamamen farklı bir tartışma. Kısa vadede sermaye, kripto piyasalarından benzeri görülmemiş bir hızla kaçtı ve şu anda piyasanın olduğu bir noktadayız. şiddetli hareketler için hazırlanmış her iki yönde. Kriptoda her zaman olduğu gibi, kısa vadeyi tahmin etmek zordur ve risk aşırı olmaya devam ediyor – belki de şu anda normalden daha fazla.