Bu, P ve Q tarafından sunulan “Bitcoin Magazine Podcast”inin kopyalanmış bir alıntısıdır. Bu bölümde, Bitcoin’in sunduğu 7. para özelliği, bir bitcoin standardında kısmi rezervler ve ilginç olan şeyler hakkında konuşmak için Eric Yakes onlara katılıyor. Bitcoin projeleri şu anda uzayda gerçekleşiyor.
Bu Bölümü YouTube Veya Rumble’da İzleyin
Bölümü Buradan Dinleyin:
Eric Yakes: Yazdan beri Bitcoin “bankacılık sistemlerinin” nasıl gelişeceğini düşündüğümü bilmek için sadece haberleri okuyarak çok zaman harcıyorum.
Aslında bir araştırma parçası yayınladım ve çok fazla tartışma var. Bu araştırmayı incelemeye başladığım Temmuz ayıydı. Pek çok insan, “Bitcoin böyle çalışır”, “İşte başlık sonuçları”, hepsini bir araya getirdi. Etrafta çok fazla bilgi var. Bu ekosistem aslında nasıl inşa edilecek? Bitcoin hiçbir şey yapamaz.
Bitcoin her şeyin taşıyıcısı olabilir, ancak tüm bu işlevsellik açısından, bu alanda yeniden ortaya çıkacak bütün bir finansal sisteme ihtiyacımız var. Bence bu, tarihsel olarak aşina olduğumuzdan temelde çok farklı olacak.
Bunun pratik tarafını araştırıyordum ve “Tamam, bu hangi şirket? Nasıl çalışırlar? Yıldırım Ağı nasıl çalışır? Bu, Bitcoin’in üzerinde var olan farklı finansal piyasaları nasıl yaratacak?” Buna girerken ve Twitter’da dolaşırken ve insanların ne dediğini gördüğümde, Bitcoin’de kredinin neye benzediğine dair genel teori etrafında birçok tartışma vardı. Hatta var olacak mı? Eğer varsa, neye benzeyecek? Kısmi rezervler olacak mı? Tüm bu farklı şeyler ve sanırım bu yaz Nic Carter’ın çıkardığı bir parça vardı ve sonra Stephan Livera buna bir yanıt verdi. Bunlar, gerçekleşen birçok halka açık forumdan daha yüksek düzeyde kredi tartışmalarıdır. İnsanlar tam bir anlayışa sahip değildi. Eylül ayında yayınladığım şey bununla ilgili bir tartışmaydı ve “Tam rezerv sisteminin nasıl görünebileceğini düşünüyorum ve işte kısmi rezerv sisteminin de nasıl görünebileceğini düşünüyorum” diyordum.
Bunu belirtmek için, kısmi rezerv dediğimde, nihai olarak var olan yollar var; bu, tarihsel olarak sahip olduğumuz bir şey olan bankacılık modelinin içindedir. [few] hükümetlerin kurumları kontrol ettiğine dair örnekler, ancak bu serbest bankacılık kavramı, gözlemlerimiz olan bir şeydir ve “Tamam, hükümetin döviz ihracına çok fazla güvenmediği bir sistem vardı” diyebileceğimiz tarih dönemlerimiz var. , ve aslında bunların hepsi bankalar aracılığıyla oldu. Bu bankalar rezervde ne kadar altın tutmak istediklerine karar verdiler. Sonra bu miktarların ötesinde borç verdiler ve bazıları başarısız oldu.
Kitabımda, sonunda bir merkez bankamızın olduğu ve sonunda tüm sistem çökene kadar kredinin sürekli genişlemesi için bu teşviki yaratan sistemlerden bahsediyorum. Ancak ücretsiz bankacılık sistemlerine baktığınızda, herkese altın vermek yerine, büyük bir yenilik, takası çok daha kolay olduğu için kağıt makbuzlar vermekti. Yani işlemler için çok daha uygunlar. O zaman, rezervlerinizde bulunan miktarın ötesinde kağıt çıkarmaya başladığınızda, o zaman buna güvene dayalı medya diyeceksiniz.
Şimdi para arzını genişletiyorsunuz; Verdiğiniz her kağıt makbuz için yalnızca bire bir desteğe sahip değilsiniz. Bir merkez bankası ya da herhangi bir şey olmasa bile, genellikle ücretsiz olan ve yoğun bir şekilde düzenlenmeyen bu sistemlerden bazılarına baktığınızda ilginçti. ABD, aşırı derecede düzenlenmiş bir sisteme iyi bir örnektir. ABD serbest bankacılık sistemi içinde tüm bu sapkın teşvikleri hala uygulayan tüm bu yasalar vardı. Yani tahvil teminat yasaları büyük olanlardan biriydi. Çeşitli eyaletlerde olan tüm bu bankalarımız vardı ve ABD’de yaklaşık bir asır, belki biraz daha uzun süredir merkez bankası yoktu. Farklı eyaletlerin ayrı düzenlemeleri vardı ve hepsi kendi banknotlarını çıkaranların içinde bankalarımız vardı. Bu eyaletler bunu sıkı bir şekilde düzenlemiş ve bu tahvil teminat yasalarını bankaların üzerine zorlayarak, “Bu eyalette güvene dayalı medya yayınlamak istiyorsanız, o zaman bizim tahvillerimizi teminat olarak kullanmalısınız ve bu nedenle teminat tamamen sikildi” derlerdi. yukarı.
Devam eden savaşlarla ilgili sorunlar oldu ve bunun gibi şeyler oldu, ancak bu sistem iyi çalışmadı ve bu sistemden ortaya çıkan tonlarca sorun vardı. Büyük ölçüde bakılmayan şey – aslında oldukça iyi işleyen sistemlerden biri – İskoç serbest bankacılık sistemiydi. Bu 18. ve 19. yüzyıldaydı; bu yaklaşık bir asırlık bir dönem içindi. Mükemmel değildi ve bunun üzerinde mevcut olan düzenlemeler vardı. Yaklaşık bir asırdır oldukça iyi işleyen bir sistem gördük. Sadece Napolyon Savaşları sırasında gerçekten sorunları vardı. Bir bankacılık sistemindeyken ve bir savaş olduğunda ve dünyadaki tüm hükümetler baskı yapmaya başladığında ve altın standartlarını kaldırmaya başladıklarında, bu, rekabet etmeniz gerektiğinde nihayetinde işleyen bir bankacılık sistemini yürütmenizi çok zorlaştırır. para birimini serbestçe basan bir şeyle uluslararası bir seviye.
Mesele şu ki, bu bankacılık sistemiyle işler aslında oldukça iyi işliyor. Bu, kısmi bir rezervin altındaydı ve bir piyasada işlemesine izin verirseniz, piyasaya bu “güvenilir medyanın” (diğer bir deyişle kredi) ne kadarının bu bankalar aracılığıyla kullandırılacağına ilişkin doğal sınırlar vardır.
Piyasanın şunu söylemesine izin verirseniz, bir ekonomide var olan yüz banka varsa ve bunlardan biri çok çılgına dönerse ve sonuçta başarısız olursa ve herhangi bir kurtarma olmazsa, o zaman bu sistemler bizim içinde var olan tehlikeden çok farklı çalışır. mevcut sistemimiz. Bankalar batabilecekleri varsayımı altında hareket edeceklerdir. Tüm önemli ayrıntılara girmeden, insanların bu kısmi rezervin kötü bir şey olmasına rağmen mutlaka şeytan olmadığını anlamaları gereken teori budur. Aslında düzgün bir şekilde iyi işlediğinin serbest teşebbüse bırakıldığı durumlar vardır.
Ardından, ilk etapta bunu yapmanıza izin verilip verilmeyeceğine dair daha çok etik bir argüman. Sahip olduğunuz rezerv miktarından daha fazla not yazdırırken, insanlara notlarını sizinle bire bir kullanabileceklerine dair söz vermenize izin var mı? Avusturyalılar tartışmanın etiğine girecekler. Bu konuşmaları yapmak önemli ama benim daha çok ne göreceğimize odaklanıyorum. Gördüğümüz şey, tarih boyunca hiçbir zaman ortaya çıkmış herhangi bir kalıcı tam rezerve sahip olmadığımızdır. Tam bir yedek gibi gösterilen, sadece işlem hizmetleri sağlayan bir emanetçi oldukları, ancak banknotlarla herhangi bir hizmet sağlamayan bankalarımız ve büyük kurum gruplarımız oldu. Bunu tarihte gördük, ancak tarihte hiçbir zaman tam bir rezerv sistemi olmadı. Bu bir: Bitcoin’de ortaya çıkacak beklenti, tarihe bir istisnadır. Daha sonra iki tane oldu, ancak bunun Bitcoin’de neden ortaya çıkacağına dair birçok argüman var.
Bu şeylerin ortaya çıktığını nasıl gördüğüm ile nihayetinde muhtemelen her ikisinin de ortaya çıktığını görme ihtimalimiz arasındaki bazı dengelere giriyorum. Hala kazıyor ve araştırıyorum. Bitcoin’in çözdüğü sorunlara ve ardından zincir üstü varlık ihracı ile etkinleştirilen Lightning Network ve Bitcoin’e baktığınız zaman, ekonomik olarak uygulanabilir olma yeteneğini görüyorum, tam rezerv kurumlar olası bir olay olarak ölçekte ortaya çıkıyor. Bu, herhangi bir türde kısmi rezerv olmayacağı anlamına gelmez, ancak sistem içindeki tüm bu farklı verimliliklere baktığınızda, bankacılıkta daha önce hiç sahip olmadığımız ne kadar hızlı, ne kadar bilgi ve şeffaflığa sahip olduğumuz, tam rezerv olasılığı.
Bununla ilgili birçok alanı araştırıyorum ve bununla ilgili haberler bu yıl Mart ayında duyurulan Taro. Son zamanlarda test ağlarını dağıttılar. Bunun Bitcoin’de varlık ihracı için büyük bir adım olacağını düşünüyorum.