Yeni bir rapora göre, havale ödemeleri, fiat korkuları ve kâr peşinde koşma, Latin Amerika’da kripto benimsemenin en önemli üç itici gücü oldu.
Chainalysis’in 20 Ekim tarihli raporuna göre, dünyanın en büyük yedinci kripto piyasası, bireyler tarafından alınan kripto para birimlerinin değerinin Temmuz 2021 ile Haziran 2022 arasında %40 artarak 562 milyar dolara ulaştığını gördü.
Bölgenin genel havale piyasasının 2022’de 150 milyar dolara ulaştığı tahmin edildiğinden, artışın bir kısmı havalelere bağlandı. Chainalysis, kripto tabanlı hizmetin benimsenmesinin “düzensiz, ancak hızlı” olduğunu kaydetti.
Firma, yalnızca Haziran 2022’ye kadar Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri arasında 1 milyar doların üzerinde havale işleyen “dünyanın en büyük kripto havale koridorunda” faaliyet gösteren bir Meksika borsasına işaret etti.
Yıllık %400’lük bir artışa işaret etti ve ülkenin havale piyasasının %4’ünü oluşturdu.
Bununla birlikte, analitik firmasına göre, bölgenin yükselen enflasyon oranları da kriptonun benimsenmesinde, özellikle de ABD dolarına sabitlenmiş stabil paraların benimsenmesinde büyük rol oynadı.
Firma, “USD gibi fiat para birimlerinin fiyatına bağlı kalmak üzere tasarlanmış kripto para birimleri olan stabilcoinler, bölgedeki enflasyonun en çok perişan olduğu ülkelerde favori” dedi.
Bölge, şaşırtıcı derecede yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ediyor ve Uluslararası Para Fonu’ndan yapılan bir tahmin, en büyük beş Latin Amerika ülkesinde enflasyonun Ağustos ayında 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ve %12,1’e ulaştığını gösteriyor.
Bu, kendilerini düşen ulusal para birimlerinden korumaya çalışan düzenli tüketicilere, günlük alımlarını yapmak için sabit paraları alıp tutmalarına yol açtı.
Raporda, tüketicilerin üçte birinden fazlasının günlük alışveriş yapmak için zaten sabit para kullandığını tespit eden bir Haziran Mastercard anketine atıfta bulunulurken, Chainalysis, Venezuela, Arjantin ve Brezilya vatandaşlarının küçük perakende işlemlerde (1.000 doların altında) sabit para kullanma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.
Firma, özellikle Venezuela’nın ulusal itibari para birimi olan Bolívar’ın Aralık 2014’ten bu yana yüzde 100.000’in üzerinde değer kaybettiğini gördüğünü de sözlerine ekledi.
İlginç bir şekilde, rapor, daha büyük ve daha gelişmiş Latin Amerika ekonomilerindeki vatandaşların da kripto para birimlerini kâr aracı olarak benimseme olasılığının yüksek olduğunu buldu.
İlişkili: Latin Amerika kriptoya hazır — Sadece ödeme sistemleriyle entegre edin
Tüm kripto işlem hacminin %45’inden fazlası DeFi platformlarında gerçekleşirken, onu %30’un biraz üzerinde Brezilya takip etti, Brezilya 150 milyar doları aşan kripto değeri için bölgede bir numaralı ülke oldu.
Chainalysis, “Latin Amerika’nın daha DeFi merkezli kripto pazarları, piyasa katılımcılarının tasarruf merkezli merkezi hizmetlerden daha çok son teknoloji, getiri odaklı kripto platformlarını kucakladığı Batı Avrupa veya Kuzey Amerika’dan farklı değil” dedi.