COVID-19 pandemisi, hisse senetleri, altın ve gayrimenkul gibi geleneksel yatırım araçlarından elde edilen getiriler üzerinde zararlı bir etki yaptı ve yatırımcıları kriptoya yönlendirdi. Birçok yatırımcıyı dehşete düşüren dünya çapındaki ekonomik durgunluk sırasında bile iyi getiriler sağlayan sektörde hem bireyler hem de kurumsal yatırımcılar şanslarını denediler.
Kripto para biriminin serveti şevkle büyütmek için harika bir pencere sunduğu ve son derece değişken yollarıyla ilgili yoğun tartışmalara rağmen, endüstrinin son iki yılda hızla büyüdüğü gerçeği inkar edilemez. Hala yenilik yapıyor, farklı fikirler deniyor ve süreçte daha fazla engeli aşıyor. Bu alanlardan biri de kripto kredisidir.
Kripto kredisi nedir?
Kripto kredisi, güvenli krediler almak için kripto varlıklarınızı teminat olarak kullanmanıza izin verdiğinden, ihtiyacınız olan parayı hızlı bir şekilde elde etmek için ustaca bir araçtır. Nasıl kripto ödünç alacağımı merak ediyorsanız, teminatlı kripto kredisi uygun bir çözümdür. Borçluların, fiat veya stablecoin kredisi almak için kripto varlıklarını teminat olarak kullanmalarına olanak tanır.
Bu, madeni paralarınızı satmak zorunda kalmadan parayı almanıza, parayı hedeflerinizi gerçekleştirmek için kullanmanıza ve ardından varlıklarınızı geri almak için geri ödemenize olanak tanır. Kripto kredileri, sahip olduğunuz dijital varlıkları, varlıkların bir kısmını veya tamamını ödünç vererek temettü elde etmek için kullanmanıza olanak tanır.
Kripto kredi platformları, bu tür kredilerin dağıtılmasında kilit bir rol oynamaktadır. Genel olarak, dijital varlıklarınızın değerinin %50’sine kadar ödünç alabilirsiniz, ancak bazı platformlar daha fazla ödünç almanıza izin verebilir. Kripto krediler genellikle EMI gibi bir konsepte sahip değildir ve borçlular sabit vade bitmeden önce geri ödeme yapabilirler. Faiz oranlarına gelince, popüler stabil olmayan kripto para birimlerinde Celsius Network’te yaklaşık %4’tür.
Soruya gelince, kripto para ödünç vermek karlı mı, bu bir dizi faktöre bağlı. Borçlarınızı temerrüde düşürürseniz, varlıklarınızı kaybedersiniz. Kripto varlıklarının ayrılmaz bir parçası olan tutarsızlıklar, daha fazla alıcının stablecoin kredisi almasına yol açtı. Celcius Network ve Nexo’da, stablecoin borç verenler %8 kazanabilirken, merkezi olmayan bir kripto borç verme platformu olan Compound Finance’te Dai (DAI) ve USD Coin (USDC) için borç verme yıllık yüzde oranı (APR) %12 ve %9’dur. sırasıyla.
İlişkili: DeFi’de verim çiftçiliği nedir?
Stabilcoin kredisi nasıl çalışır?
Faiz oranları söz konusu olduğunda, eşler arası (P2P) borç verme ve borçlanma modelleri arz ve talep senaryosundan yakından etkilenir. Borç verenlerden gelen düşük arzla birleşen yüksek miktarda kredi, borç verenler için yüksek getiri anlamına gelir. Bununla birlikte, kripto kredilerine olan talep düşükse ve borç verenlerden gelen arz yüksekse, borçluları çekmek için borç alanların faiz oranı düşük olacaktır.
Stabilcoinlerin neden yüksek faiz oranlarına sahip olduğunu düşünüyorsanız, bu bölüm oldukça bilgilendirici gelebilir. Arz ve talep ana fikri, çift haneli yıllık getiriler sağlayan istikrarlı para kredisine yol açar. Stablecoin’ler, toplam kripto piyasası kapitalizasyonunun sadece %2-3’ünü oluşturan, hala gelişmekte olan bir endüstridir.
Borç verme platformlarında, borç verme arzının önemli bir kısmı sabit paralardan geliyor. Birçoğu bu paraları yalnızca bu platformlarda ödünç vermek için satın alıyor, ancak en iyi kripto para birimlerinin arzına kıyasla endişe verici derecede düşük. Ether’in (ETH), DAI ve USDC’nin toplamından %50 daha fazla brüt arza sahip olduğu Bileşik Finans örneğini ele alalım.
Taleple karşılaştırın ve rakamların şaşırtıcı olduğunu göreceksiniz. Bileşik Finansta, DAI’ye olan talep, ETH’den yaklaşık 40 kat daha fazla. DAI için büyük talebin arkasında büyük kurumsal tüccarlar ve kripto para ödeme işlemcileri var. Kurumsal tüccarlar, spekülasyon amacıyla kripto kredileri üzerinde kulüp kuran hedge fonları ve piyasa yapıcıları içerir.
Kripto kredisi nasıl çalışır?
Tıpkı menkul kıymetlere dayalı bir kredi gibi, kripto para destekli bir kredi de dijital para birimini teminat altına alır. Temel olarak, bir ipotek kredisine benzer. Krediyi almak ve önceden belirlenmiş bir süre içinde geri ödemek için kripto varlıklarınızı elinizde tutuyorsunuz. Bu tür krediler, bir kripto kredi platformu veya bir kripto borsası aracılığıyla alınabilir. Teminatlı kriptonun mülkiyetini hala elinde tutuyor olsanız da, dijital paraları kullanarak işlem yapma hakkından feragat ediyorsunuz.
Kripto kredileri, düşük faiz oranları, kredi para birimi seçimi, kredi kontrolünün olmaması, hızlı finansman ve aksi halde boşta kalan kriptonuzda pasif gelir elde etme yeteneği gibi çeşitli avantajlar nedeniyle uygun bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, kendi dijital paralarınızı ödünç verebilir ve çeşitli kripto platformlarında yüksek bir APY (%10’dan fazla) alabilirsiniz.
Tüm kripto borç verme işlemlerinin iki ayrı tarafı vardır: borç alan ve borç veren. Krediyi borç verenden güvence altına almak için teminat olarak kripto varlıkları yatırmak borçlunun görevidir. Borç alan, kripto varlıkları karşılığında anında bir kredi alırken, borç verenler kredi olarak serbest bırakılan tutar üzerinden faiz kazandığından, düzenleme karşılıklı avantaj için çalışır. Borçlu temerrüde düşerse, paralarını gerçekleştirmek için temel kripto varlıklarını elden çıkarırlar.
Kripto kredilendirme adımları açıklandı
Binance, Coinbase veya başka bir platformda kripto kredisi arıyorsanız, temeller aynı kalır. Borçlular aşağıdaki adımlardan geçmelidir.

Borç verenler için, borç verme adımları verilmiştir:




Kripto ödünç verme ve ödünç almaya başlamadan önce bilmeniz gerekenler
Kripto kredisi, fiat cinsinden teminatlandırılmış kredilerin bir kopyasıdır. Kripto para birimleriyle uğraşırken birkaç faktöre dikkat etmeniz gerekir.




İlişkili: ‘Büyük Zaman’ Marj Çağrısı Orta Vadede Bitcoin Fiyatını Yükseltebilir: Analist
Kripto ödünç vermeli misiniz?
Kripto kredilerinin güvenli olup olmadığını öğrenmek için istekli olabilirsiniz. Borç veren olarak bir kripto platformunda aktif olmaya başlamadan önce, ayrıntılar konusunda bilgili olduğunuzdan emin olun. Kripto paranızı ödünç vermek için herhangi bir platforma taşıdığınızda, kripto para biriminin anahtarlarına erişim sahibi olurlar – size değil. Sadece akıllı sözleşme tarafından verilen tahvil var. Akıllı sözleşmenin denetim standartlarını, projenin tarihçesini ve ekibini kontrol edin, kararlarınızı yönlendirmenize yardımcı olabilir.
Gözünüz kapalı borç vermeye başlarsanız, kripto paranız kaybolursa şaşırmayın. Örneğin QuadrigaCX, bir korku hikayesinden başka bir şey değildir. Bir Netflix belgeseli, Kanada kripto para borsası QuadrigaCX’in kurucusu Gerald Cotton’un şüpheli ölümünü ve müşteri fonlarını nasıl kötüye kullandığını tartıştı. Borsada tutulan yaklaşık 190 milyon dolarlık dijital varlık kaybedildi.
Özetle, ödünç verme ve ödünç alma için kullanacağınız platformda bir arama yapmadan önce gerekli özeni göstermeniz gerekir. Başarılı vuruşlar söz konusu olduğunda, ödünç verme platformundan bağımsız olarak, oyununuzu ve sınırlamalarınızı bilmek son derece önemlidir. Bir hata pahalıya mal olabilir, bu yüzden çalışmak için keşif becerilerinizin en iyisini ortaya koysanız iyi olur.