Hindistan’ın maliye bakanı Nirmala Sitharaman, Hindistan’ın 1 Aralık 2022’den 30 Kasım 2023’e kadar olan G20 başkanlığı sırasında kripto para birimleri için standart işletim prosedürleri (SOP’ler) geliştirme planını açıkladı.
Sitharaman daha önce kriptonun geleceğine karar vermek için küresel işbirliği çağrısında bulundu ve finansal istikrara yönelik riskleri öne sürerek ana akım kripto kabulüne karşı temkinli davrandı. Ancak, 15 Ekim’de yerel Hintli gazetecilere verdiği demeçte, “Bu (kripto) Hindistan’ın meselesinin bir parçası olacak (G20 başkanlığı sırasında gündem)” dedi.
G20 veya Yirmiler Grubu, küresel ekonomiyle ilgili önemli konuları ele alan küresel bir forumdur. Sitharaman’a göre, hiçbir ülke tek başına kriptoyu etkili bir şekilde idare edemez veya düzenleyemez ve şunları ekledi:
“Fakat mesele platformlar, yaratılmış varlıkların ticareti, alım satım kar elde etmek ve daha da önemlisi, bu ülkeler para ticaretini anlayabilecek bir konumdaysa, neyin ne olduğunu belirleyebilecek durumda mıyız? ne amaçla kullanılıyor?”
Sitharaman, Hindistan’ın kolluk kuvveti İcra Müdürlüğü tarafından tespit edildiği üzere kara para aklamada kripto varlıklarının kullanımını daha da vurguladı.
Ayrıca, G20 üyelerinin de aynı endişeleri kabul ettiğini ve kripto varlıklarının etkin bir şekilde düzenlenmesi söz konusu olduğunda tüm ülkelerin katılımına duyulan ihtiyacı yinelediğini de sözlerine ekledi.
İlişkili: Poligon, Hindistan polisi şikayet portalına güç vererek yolsuzlukla mücadele ediyor
7 Ekim’de Hindistan Merkez Bankası, önerilen özelliklerin bir listesini ve geliştirilmekte olan merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) arkasındaki mantığı yayınladı.
51 sayfalık belge, güven, emniyet, likidite, ödemenin kesinliği ve bütünlüğü içeren dijital rupinin ihracı için temel motivasyonları özetlemektedir. Hindistan’ın dijital para birimi için en büyük motivasyonlardan bazıları, operasyonel maliyetlerin düşürülmesi ve finansal katılımın iyileştirilmesidir.